Also ich kann Rolli und burny nur zustimmen.burny hat geschrieben: Wobei der Trainingseffekt auch wiederum den nächsten langen Läufen zugute kommt.
Aber all das Bemühen hat wenig zweck, wenn Menschen schon Opfer von Propaganda geworden sind und an etwas glauben wollen. Die Nahrungsmittelindustirie hat mehr Mittel für Werbung zu Verfügung als ein paar Trainer und Läufer.
Wenn Leute hier Aussagen ernst nehmen von einer Firma, die natürlich möglichst viel ihrer Produkte verkaufen will, muss ich mich schon wundern. Genauso kann eine Autorin eines Sporternährungsbuchs vielleicht nicht schreiben, das Wasser im Training im wesentlichen ausreicht - das Kapitel über das Trinken würde zu dünn ... und villeicht springen dann auch die Sponsoren ab ...
Aber lasst den Leuten ihren Spaß. Bei mir wäre der sehr begrenzt, wenn ich mir ständig Gels und Getränke beim Training reinfahren müsste. Ganz zu schweigen vom WK, wo ich mich doch ganz gerne in erster Linie auf mein Laufen und in 2. Linie auf die Gegner konzentrieren möchte und erst 3. auf die Verpflegung.
(@ RonCkarke: 9 Gelpacks beim Marathon? Weißt du, wieviel KH der Körper bei der Belastungsintensität überhaupt aufnehmen und wieder zu Verfügung stellen kann?)
Und im WK überhole ich auch gerne mal am Verpflegungsstand. Vor allem im HM, bei dem man bei kühlem Wetter und ZEiten deutlich unter 2h wirklich nix trinken muss. Reine Zeitverschwendung für nahezu jeden gut trainierten Läufer.
Wer englisch kann udn mal was über modernes Langstrecken- und Marathontraining und Marathonstoffwechsel lernen will, der kann sich gerne mal diesen ganzen Thread reinziehen:
Duncan Kibet and James Kwambai : the role of Claudio Berardelli, and analysis of something new in training
Dabei vor allem die Beiträge von Roberto Canova (Coach von Selina kosgei - 1. Boston 2009 und Daniel Rono - 2. Boston 2009, dazu Ex-Coach von 3000m Hinders WR Shaheeen u. v. a. Elite Läufern) natürlich. Ich zitiere daraus:
Für Canova ist die Sahce ganz eindeutig: Um die bestmögliche Marathonleistung zu erzielen, muss der Körper im Training in eine Versorgungskrise, in eine Notlage gebracht werden. Nur so kann der Stoffwechsel wirklich optimiert werden.Roberto Canova hat geschrieben: So, for PUSHING the athlete to chose,among the fatty acids, the ones having higher energetic power, WE HAVE TO PUT IN CRISIS THE MUSCULAR FIBRES AND THE BODY.
We start running FAST, for example, 28 km at 3:10 pace, waiting that the tank of glycogen becomes empty. After 28, suddenly you run 3:30 and after 3:45. THE REAL TRAINING ARE ONLY THE LAST 2 KM, THE FIRST 28 HAD THE GOAL TO USE THE FUEL YOU HAD IN THE TANK.
When the body is in difficulty, our fibres pay more attention to the ability in chosing and selecting and using the fats with more energetic power. The next long run fast, our athlete is able to last, at the same speed, not 28, but 30 km, going in crisis after that mileage.
So, now WE START FROM THE INTENSITY.
In the past, starting from LONG SLOW RUN, we had a lot of km NOT ABLE TO CHANGE OUR ABILITY IN SELECTING THE FATS MORE POWERFUL.
Not all the fats have the same level of power. Is like the coal : coke and anthracite are different kinds of coal, with the first we can last a lot of time with not many calories, with the second we can have a higher level of calories per minute, but it finishes in shorter time.
So, to change the SPECIFIC MARATHON ENDURANCE means not to run a lot of km without influence on the bioenergetic system, BUT TO CHANGE THE ABILITY IN CREATING THE RIGHT FUEL. And this is possible only putting our body in crisis, so the fibres are able to recognize the best fats and to use them, reducing the use of glycogen at the Marathon Speed.
Natürlch erfordet das mehr Regeneration als Training, bei dem man (überspitzt fpormuliert) alle 10min was isst. aber das muss und kann man zumndest in einigen Einheiten in Kauf nehmen, und einem guten TRainingskonzept gibt man den Läufern eben vor und nach sehr kräfte-und energieraubenden Einheiten genügend Erholung.
Fette Hervorhebung von mir.Roberto Canova hat geschrieben: During the long runs in Kenya (and in Ethiopia, too) normally the athletes drink only water. Sometime we meet runners going without any assistant (no car following them) in courses of 45 km, of course without any possibility to drink. Not only, but one of the most difficult problems to solve for training kenyan marathon runners is to teach them to drink. Many of them think that not drinking can strengthen their endurance in very bad conditions of weather. And, also when they drink, a lot of time they only put little water in their mouth, and after they spit out without swallowing.
Different is the situation during the race. Many athletes (not all, but many) use maltodestrines,if they have european or american coaches, knowing the system.
For example, in preparation of WCh of Osaka 2007, that we knew were very hot and humid, I went with Shami for any specific workout at lower altitude (Keiyo Valley), at 11:00 o'clock in the morning, in order to have full adaptation to the conditions of the race. Several times Luke Kibet came with our group. During that period, I always used Maltodestrines (in powder), melted in water, trying to create the best concentration for each athlete. In fact, the reaction in the stomach is individual, changing from every athlete. Somebody cannot use, because feels acidity after drinking, for some other everything is ok. In the case of Shami, we found a good solution using 2 normal spoons of powder in 250 ml of water. The same we use in Osaka, where he was able to win silver, in spite to have a sciatic problem that didn't allow him to run faster than 3:10 per km.
But also in the Italian Methodology of 20 years ago (producing Bordin, Pizzolato, Poli, Bettiol and many ladies), we used sometimes to go for long run WITHOUT using any refueling, in order to oblige the body in seeking the residual energy in some store, that normally is closed.
Similar situation we use when we go for SPECIAL BLOCKS of VOLUME (for example, in the morning 10 km in 33' + 15 km at MP (3'04" is 46'), the same in the afternoon). This means 20 km at 90% of MP + 30 km at MP in the day. In order to stimulate the body in using ALL the risources for lasting at MP, between the first and second session the athlete easts only vegetables and drinks water, without filling his tank again with carbohydrates. The final goal is to teach to the runner to use ALL the resources that he has.
That's the reason because a lot of km at low intensity, for an athlete already mature, cannot produce any effect.
What we need, is not a global very high volume,but the ability in growing, year after year, IN THE LENGTH OF THE SINGLE RUN AT HIGH INTENSITY. To increase the SPECIFIC MARATHON ENDURANCE is a physiological problem, as the athlete must change his ability in building the right fuel, using LESS percentage of glycogen and MORE percentage of fat for the same speed. We can reach this effect only using SPECIFIC SPEED for long time,not a lot of volume not stimulating the body in "scratching the bottom of the barrel".
Bei Canova KH im Training also in erster Linie, um das richtige WK-Getränk zu finden. Ansonsten sogar, wie von Rolli weiter oben auch schon angesprochen, sogar Doppeleinheiten, die den Körper gezielt in eine Mangelsituation bringen.
Natürlich nix für Anfänger. Für die ist ein langer Lauf ohne KH-Versorgung während des Laufs oft schon Trainingsreiz genug.
Gruß
C.